Voedselpakket

Wat zit er in een voedselpakket? Dat verschilt per week, omdat wij zelf geen voedsel kopen. Het voedsel komt van bedrijven of particulieren die het over hebben.

Wij halen iedere week verpakte artikelen op bij het Distributiecentrum in Amsterdam. Het brood krijgen we van een paar plaatselijke bakkers en supermarkten. Verse artikelen, zoals zuivel, krijgen we van de plaatselijke groothandel. Ook ontvangen we regelmatig producten van lokale ondernemers en boeren uit de omgeving. Daarnaast houden we ongeveer 10 keer per jaar een supermarktactie. We vragen mensen dan om artikelen te kopen voor de Voedselbank. Ook via kerken worden diverse artikelen ingezameld.

De inhoud van het pakket

Wat er in een voedselpakket zit, hangt dus af van wat we krijgen. We hebben een magazijn waar we altijd wat voorraad hebben. Mochten we een periode minder voedsel krijgen, dan kunnen we toch voedselpakketten maken. Zo’n voedselpakket is altijd een aanvulling. Je kunt er niet de hele week van eten. Bij de samenstelling van een pakket proberen we rekening te houden met de Schijf van Vijf. We vinden het belangrijk dat onze klanten een gezond en gevarieerd pakket krijgen.

Wie krijgt wat?

Iedere reguliere klant krijgt hetzelfde, standaard pakket met verpakte artikelen. Denk bijvoorbeeld aan drinken, pasta, pot of blik groente en ontbijtkoek. Daarnaast krijgen klanten extra (verse) artikelen zoals brood, groenten en gewone kruidenierswaren. Hoeveel iemand daarvan krijgt, is afhankelijk van de gezinsgrootte. Een gezin dat bestaat uit 2 volwassenen krijgt minder artikelen dan een gezin met 2 volwassenen en 7 kinderen. Soms zijn er niet genoeg verse producten voor iedereen. Wij bepalen dan wie deze producten krijgt. Meestal zijn dit gezinnen met kleine kinderen.

Klanten van de Extra Uitgifte krijgen geen standaard pakket. Zij ontvangen de verse producten die nog over zijn na de reguliere uitgifte. Zo kunnen we nog meer mensen helpen en gaan we voedselverspilling tegen.

Hoe wordt een voedselpakket samengesteld? Coördinator Marciano vertelt. Let op: uitgifte van pakketten is op uitsluitend op vrijdagmiddag.

Veelgestelde vragen over het voedselpakket

Wanneer kan ik mijn pakket ophalen? Wat als ik een keer niet kan komen? Kijk hier voor veelgestelde vragen over het voedselpakket.

Voedselveiligheid en houdbaarheidsdatum

In het voedselpakket zitten producten die over de houdbaarheidsdatum kunnen zijn. Veel producten kun je nog lang na het verstrijken van die datum eten. Wij zorgen voor de veiligheid. Lees meer hier