Afkortingen op de verpakking
Gooit u wel eens een pak rijst, een blik soep of een fles olijfolie weg, omdat de houdbaarheidsdatum (THT) is verstreken? Zonde! De meeste producten kun je vaak maanden of zelfs jaren na het verstrijken van die datum nog gewoon eten. Zonder risico er ziek van te worden.
Wij leggen uit hoe het zit
THT staat voor ‘ten minste houdbaar tot’. Zo’n datum staat op voedingsmiddelen die niet snel bederven. Na deze datum kan de kwaliteit, zoals smaak, geur of kleur van het product, achteruit gaan. Je kunt het vaak zonder gevaar eten. De fabrikant garandeert tot de THT datum een smaakvol en veilig product.
Producten waarvan de THT is verstreken, mogen volgens de wet worden verkocht. Als dit gebeurt, is dit op verantwoordelijkheid van de verkoper.
Dus je hoeft eten en drinken na het verstrijken van de THT datum dus niet weg te gooien. Daarmee voorkom je ook voedselverspilling.
TGT staat voor ‘te gebruiken tot’. Deze datum staat op voedingsmiddelen die je maar kort kunt bewaren, zoals vlees, vis, voorgesneden groenten, koel verse maaltijden of verse vruchtensappen. Deze datum is de laatste dag waarop je het product nog veilig kunt gebruiken. Na deze datum kunnen er namelijk ziekteverwekkers, zoals bacteriën gaan groeien. Deze kun je vaak niet zien, ruiken of proeven, maar je kunt er wel ziek van worden. Na de TGT-datum moet je het product dus weggooien, tenzij je deze producten invriest.
Bij de TGT datum moet een bewaarinstructie op de verpakking staan. Zet deze producten altijd zo snel mogelijk in de koelkast! Producten met een verlopen TGT datum mogen niet meer worden verkocht.