Gooit u weleens een pak rijst, een blik soep of een fles cola weg omdat de houdbaarheidsdatum is verstreken? Zonde! De meeste producten kun je vaak maanden of zelfs tot een jaar (en mogelijk langer) na het verstrijken van die datum eten, zonder er ziek van te worden.

Een houdbaarheidsdatum is een wettelijk voorgeschreven vermelding op een levensmiddel. Het geeft de klant informatie over de houdbaarheid van dat product. Er zijn twee bekende begrippen: THT en TGT. Hieronder leest u wat deze begrippen betekenen. En wat dat betekent voor de inhoud van een voedselpakket.

THT: Ten minste Houdbaar Tot

Een THT-datum (ten minste houdbaar tot) staat op producten die niet snel bederven. Het is een soort garantiedatum. Tot die datum garandeert de producent de kwaliteit. Na de THT-datum kan de kwaliteit van het product achteruit gaan. De smaak wordt bijvoorbeeld minder of de kleur verandert. Maar je kunt het na die datum vaak nog wel veilig eten.

TGT: Te Gebruiken Tot

TGT (te gebruiken tot) staat op producten die erg bederfelijk zijn zoals vlees, vis, voorgesneden groenten, koelverse maaltijden, gebak of verse vruchtensappen. Deze datum is de laatste dag waarop je het product nog veilig kunt gebruiken. Na deze datum kunnen er ziekteverwekkers in ontstaan. Deze kun je vaak niet zien, ruiken of proeven, maar je kunt er wel ziek van worden. Na de TGT-datum moet je het product dus weggooien.

Controleer de producten in het pakket

Sommige producten in het voedselpakket kunnen over de houdbaarheidsdatum (THT) zijn, maar deze kun je nog lang na de datum eten. Het is wel belangrijk dat u het product controleert voordat u het eet of drinkt. Hoe? Heel simpel: kijken, ruiken en proeven.

Bewaren

Heeft u een product gekregen met een TGT-datum? Dan is het belangrijk dat u dit op de juiste manier bewaart. Meestal staat op de verpakking een bewaarinstructie. Zet deze producten altijd zo snel mogelijk in de koelkast en stel de temperatuur van de koelkast in op 4 graden. Producten met een verlopen TGT-datum mogen niet meer worden gegeten. Door de producten kort na aankoop in te vriezen, kun je de houdbaarheid wel verlengen tot na de TGT-datum.

Voor alle producten, met THT, TGT en zonder datum, geldt dat het goed bewaard moet worden. Weten hoe? Zoek producten op in de bewaarwijzer van het Voedingscentrum. Of kijk in de houdbaarheidstabel.

Voedselveiligheid

Onze klanten moeten ervan op aan kunnen dat het voedsel in het pakket veilig is. De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) controleert in Nederland de voedselkwaliteit. Voor instellingen als de Voedselbank hebben zij speciale regels opgesteld. Dit heet het ‘Informatieblad 76’. Wij houden ons strikt aan deze regels en worden er ook op gecontroleerd.

In het Informatieblad staat dat voedsel nog maanden na de THT-datum gegeten kan worden. Dat betekent dat wij deze producten na deze datum nog mogen verstrekken. Dat geldt niet voor producten met een TGT-datum. Deze mogen na deze datum niet meer in de voedselpakketten. Een uitzondering hierop zijn vlees, vis en kip. Dit mag tot 2 maanden na de TGT-datum nog worden uitgegeven. Maar alleen als het onder de juiste omstandigheden wordt ingevroren en er een speciale sticker op komt.

We werken ook met het ‘Handboek Voedselveiligheid’, dat is gebaseerd op de CBL Hygiëne Code. In dit handboek staat beschreven wat een voedselbank moet doen en laten om er zeker van te zijn dat voedsel veilig wordt verwerkt. We worden hier ook op gecontroleerd.

Benieuwd hoe wij de voedselveiligheid checken? Vrijwilliger Eric legt het uit.

Het voedselpakket

Op deze pagina leest u meer over de inhoud van het voedselpakket.

 

Veelgestelde vragen over het voedselpakket

Wanneer kan ik mijn pakket ophalen? Wat als ik een keer niet kan komen? Kijk hier voor veelgestelde vragen over het voedselpakket.