Doe meer met minder

Meer Dan Voedsel Alleen

Weet u dat u met uw voedselbank kaart veel meer kan doen? U kan bijvoorbeeld gratis sporten, een verjaardagspakket voor een kind ontvangen of gratis naar het theater. U leest er alles over op deze pagina.

We vinden het heel belangrijk dat klanten van de voedselbank mee kunnen doen met de maatschappij. Meedoen betekent ook dat je af en toe naar het theater kan gaan. Of dat je leuke kleding kan halen voor je kind. Daarom werken we samen met verschillende bedrijven en stichtingen. Klanten kunnen gratis of met korting gebruikmaken van hun diensten. Dit noemen we ‘Meer Dan Voedsel Alleen’ (MDVA).

Bent u benieuwd wat u kunt doen met uw voedselbank kaart? Klik hieronder op een van de logo’s voor meer informatie. Op de website van de instelling kan u zien hoe u zich kan aanmelden. Vergeet niet uw voedselbank kaart mee te nemen. NB. Bent u geen klant van de voedselbank: dat is geen probleem! Er zijn ook stichtingen waar u zich kan aanmelden zonder klantenkaart.

Regelingen voor mensen met een laag inkomen

M€€rdoen Regelingen Purmerend

Minima Gemeente Edam – Volendam

Iedereen is welkom!. U hoeft geen klant te zijn bij de voedselbank om gebruik te maken van

Buurtkastjes / Little Free Pantry

Het principe is simpel: pak wat je nodig hebt, geef wat je kunt missen. Zo helpen we elkaar en gaan we verspilling tegen!

Voor wie?

Iedereen is welkom! Je hoeft geen klant te zijn bij de voedselbank om gebruik van te maken.

Johan Wagenaarstraat 65, Overwhere

Barcelonahaven 13, Weidevenne

Bandijk 87, Purmer Noord

Abel Tasmanplein 92, Weidevenne

Limbostraat 32, Weidevenne

Malibongwestraat 27, Purmer Zuid

Scholeksterhof 38, Purmer Noord

Vooruitstraat 56 (Centrum)

Pr. Wilhelminasingel 37-A Zuidoostbeemster – Z-inn Kapel (Spiri & Cultuurhuis)


Cursus omgaan met geld

Met de cursus ‘Leren omgaan met geld’ leert u zich financieel beter redden en voorkomen dat u (verder) in de problemen komt.

Voor wie?

De cursus ‘Leren omgaan met geld’ is voor iedereen met financiële problemen of bij moeite met geld om te gaan die in Purmerend of Beemster woont. U hoeft geen klant te zijn bij de voedselbank om de cursus te volgen.

Wat gaan we doen?

In de cursus leert u oude gewoontes te doorbreken en met nieuwe vaardigheden weer grip te krijgen op uw geld. Niet alleen voor de korte, maar juist ook voor de lange termijn.

 

In 6 bijeenkomsten leert u zelfstandig uw financiële huishouden te voeren en bij problemen op tijd hulp in te schakelen.

 • Hoe maak je een financieel maand/jaaroverzicht?
 • Hoe moet je een kasboek bijhouden?
 • Hoe kom ik rond met mijn inkomen en houd ik geld over?
 • Hoe kun je het beste omgaan met aanbiedingen en leningen?
 • Hoe leer je kinderen om te gaan met geld?
 • We geven slimme bespaartips en laten zien hoe u uw administratie op orde houdt. Na afloop van de cursus ontvangt u een certificaat ‘Leren omgaan met geld.’*

Wanneer?

Volgende startdata zijn:

 • 2 september 2019 (9, 16, 23, 30 september en 7 oktober) van 18.30 uur tot 20.30 uur
 • 28 oktober 2019 (4, 11, 18, 25 november en 2 december) van 18.30 uur tot 20.30 uur
 • Locatie: Wijkplein Where – Triton 73 – 1443 BM Purmerend

Onderdeel van de cursus is een terugkomdag. Hierover hoort u meer in de cursus.

De cursus is gratis en voor iedereen toegankelijk voor alle inwoners van Purmerend & Beemster.


Stichting Blijdesteyn

 

Voor veel alleenstaande vrouwen zit vakantie er helaas niet in. Er is geen geld voor. In zo’n geval kan Stichting Blijdesteyn uitkomst bieden. Vrouwen, die in een moeilijke financiële situatie verkeren, kunnen bij ons een beurs aanvragen. Daarmee kunnen ze een vakantie boeken. Aan het eind van ieder jaar verloot de stichting een aantal vakantiebeurzen onder de aanvragers.

Voor wie?

Voor alleenstaande vrouwen. U hoeft geen klant te zijn bij de voedselbank

Voorwaarden

U kunt een vakantiebeurs aanvragen als u op 1 november van het jaar van aanvraag:
1. minimaal 21 en maximaal 40 jaar oud bent;
2. en een bijstandsuitkering hebt, of andere inkomsten die niet hoger liggen dan een bijstandsuitkering;
3. en alleenstaand bent, dat wil zeggen officieel gescheiden, ongehuwd of weduwe, met of zonder kinderen;
4. en de Nederlandse nationaliteit bezit, of indien dit niet het geval is, u ten tijde van de aanvraag:
• minimaal 5 jaar aaneensluitend woonachtig bent in Nederland
• én in het bezit bent van een verblijfsvergunning (legale status).

Als u al eerder een vakantiebeurs hebt ontvangen, studente bent, voor een ander doel dan vakantie of voor een groep aanvraagt, komt u niet voor een beurs in aanmerking. U kunt ook geen vakantiebeurs aanvragen voor iemand anders.

Privacy

U dient uw aanvraag bij de stichting zonder tussen komst van de voedselbank .


Repair Café

Voor wie?

Iedereen is welkom. U hoeft geen klant te zijn bij de voedselbank

We proberen alles te repareren wat u op een Repair Café aanbied.De reparatie zelf is gratis en dat zal altijd zo blijven.

Voor meer informatie zie: http://repaircafepurmerend.nl/agenda.html


Weggeefwinkel De Saamhorigheid

Weggeefwinkel de Saamhorigheid te Purmerend is vanuit het idee ontstaan elkaar te helpen met spullen die een ander niet meer gebruikt.

Voor wie?

Iedereen is welkom. U hoeft geen klant te zijn bij de voedselbank.

 

 

Uitgifte:

Rudolf Garrelstraat 2
Maandag & donderdag van 10:00 tot 11:30
Donderdag van 17:00 tot 18:00


Fit & Better

Doel

Wil jij gezonder eten en lekker bewegen? Kom dan naar FIT & BETTER!  Bij FIT & BETTER krijg je les van een echte sportinstructeur om verantwoord te bewegen. Je krijgt voedingsadvies om je te helpen om gezonde keuzes te maken bij het dagelijks eten. Dit doen we door samen te koken in een kookworkshop. Het programma zit verder vol met andere leuke workshops die je gaat volgen. Ook krijg je tips hoe je met een kleine beurs toch gezond kan eten en hoe je je eten goed kan voorbereiden.

Voor wie?

Iedereen van 16 jaar en ouder kan bij ons werken aan een gezondere manier van leven.

Aanmelden

Wil jij gezonder leven, meer bewegen, meld je dan aan bij FIT & BETTER! Het kost je geen geld, maar we vragen wel jouw inzet en enthousiasme. Kom in beweging en meld je aan! Meer informatie en een beeld van wat je kan verwachten bij FIT & BETTER vindt u op Facebook of neem contact op met Monique Oehlers (Gemeente Purmerend).


Jeugd Sport Pas

De Spurd-JeugdSportPas (JSP) biedt basisschoolleerlingen in Purmerend elk schooljaar in vier perioden de mogelijkheid kennis te maken met een sportieve activiteit. Zonder verplichting van een lidmaatschap en voordelig!

Voor wie?

Voor alle basisschoolleerlingen in Purmerend. U hoeft geen klant te zijn bij de voedselbank

U kunt rechtstreeks aanmelden bij de stichting.

 

 

 

 


Kledingbank Purmerend

Voor wie?

De kledingbank is er voor iedereen die door omstandigheden onvoldoende kleding kan kopen. U hoeft geen klant te zijn bij de voedselbank en u hoeft geen verwijsbrief te hebben.

Uitgifte kleding:
Heel Europa, Genuahaven 45, Purmerend

Openingstijden:
Woensdag van 09:00 tot 11:30
Donderdag en vrijdag van 18:30 tot 20:30


Stichting Kansarme Kinderen in Nederland

Stichting Kansarme Kinderen In Nederland is opgericht om kinderen in Nederland die onder de armoede grens leven ondersteuning en een fijner leven te bieden. Zij hebben net als ieder ander kind recht op een onbezorgde jeugd, met uitzicht op een kansrijke toekomst. Geen kind hoeft zich als buitenstaander of alleen te voelen. Wij zien het als ons missie, om middels hulp van andere welwillende, de kinderen van Nederland deze kans te bieden middels gebruikmaking van deze Stichting. Waar wij vooral op letten is wat er precies overblijft na alle vaste lasten.

 

Voor wie?

Voor kinderen tussen 0 en 15 jaar oud die in armoede leven. .

Voorwaarden:

 • bent u klant van ons voedselbank, kunnen wij een verwijsbrief geven met uw financieel getoetst indicatie. Bent u geen klant van ons, dan kunt u een aanvraag rechtstreeks indienen bij de stichting. U dient dan zelf uw financiële gegevens laten zien voor hun toetsing.
 • Kinderen dienen inwonend te zijn op het adres van de aanvrager
 • 1x per jaar ontvangt u een pakket met nieuwe spullen (kleding, schoenen of iets extra)  voor uw kind(eren).
 • U betaald aan verzendkosten €3,-

Privacy

 • als ouder geeft u schriftelijke toestemming aan voedselbank om uw indicatie als bijlage mee te sturen met de aanvraag.

 

U hoeft geen klant te zijn bij de voedselbank, maar u heeft wel een verwijsbrief nodig om uzelf te kunnen aanmelden. Bent u wel klant bij ons, dan kunnen wij u een verwijsbrief geven.

Stichting De Vakantiebank

Omdat iedereen op vakantie moet kunnen

Stichting De Vakantiebank heeft als doel mensen met een inkomen rond bijstandsnorm, een onbezorgde vakantieweek aan te bieden op een mooie en recreatieve locatie in Nederland. Om even los te zijn van de thuissituatie en nieuwe energie op te doen.


Stichting Uitgestelde Kinderfeestje

De stichting uitgestelde kinderfeestje regelen en organiseren kinderfeestjes voor deze kinderen, zodat zij door onze tussenkomst tóch hun verjaardag met hun vriendjes kunnen vieren. Persoonlijk en samen met ouders/verzorgers/ hulpverleners regelen zij het hele kinderfeestje. De activiteit op locatie en natuurlijk ook eten en drinken voor de groep feestvierders. Alles op basis van de interesses en mogelijkheden van het kind en het gezin. Professionele hulpverleners die aan de gezinnen verbonden zijn dienen een aanvraag in op onze website. Vervolgens gaan onze Feest Coördinatoren aan de slag om in onderlinge afstemming een onvergetelijk feestje te regelen.

 

Voorwaarde

Als ouder kun je alleen met bevestiging van een hulpverlenende instantie een aanvraag indienen. https://www.uitgesteldekinderfeestjes.nl/kinderfeestjeaanvragen/


Jeugdfonds Sport & Cultuur

Als het financieel niet mogelijk is dat uw kind kan sporten, of deelnemen aan bijvoorbeeld muziekles of een schilder cursus, dan kunt u misschien een beroep doen op het Jeugdfonds Sport & Cultuur.

Voor wie?

 • voor kinderen 4 jaar of ouder, maar jonger dan 21 jaar die in armoede groeien
 • U hoeft geen klant te zijn bij de voedselbank

Voorwaarde

U heeft een laag inkomen, dat niet hoger is dan 120% van het sociaal minimum

Privacy

De NAW gegevens van uw kind(eren) worden vast gelegd in hun systeem

 


Stichting Babyspullen

Stichting Babyspullen verzamelt landelijk gebruikte en nieuwe babyspullen en maakt daar babystartpakketten van. Deze pakketten verstrekken wij via diverse instanties gratis aan (aanstaande) ouders in Nederland die het financieel moeilijk hebben. Het gaat om ouders die op of onder de armoedegrens leven. Zodat zij goed op weg worden geholpen tijdens de verzorging van hun baby.

Het pakket kost de ontvanger(s) niets. Als het pakket moet worden verzonden, brengen we daarvoor 6,95 euro verzendkosten in rekening. Voor meer informatie ver de inhoud van het pakket klik hier
U kunt zelf geen pakket aanvragen, de pakketten worden alleen via een verwijzing van een (hulpverlenende) instanties verstrekt.

Voor wie?

Voor toekomstige moeders die ook klanten zijn bij ons voedselbank

Voorwaarden

 • U moet het geslacht weten van uw ongeboren baby om een babypakket 1 te ontvangen.
 • Babypakket 2 dient u als ouder tijdig aan te vragen

Privacy

Als ouder vraag u het verwijsbrief aan bij de voedselbank. Dit bevat uw naam, adres, geboortedatum en geslacht van uw kind

 

Extra ondersteuning voor voedselbankklanten (met een groene kaart).

Theater de Verbeelding

Gratis entree voor voedselbank klanten

Gevarieerd professioneel programma met toneel, cabaret, dans, beeldend- & muziektheater en familie- en jeugdtheater. Theaterzaal van P3 -Purmersteenweg 19. Plaatsen kunt u reserveren via telefonische reserveer lijn 0299411234 (24 uur) vanaf 4 weken voor de gewenste voorstelling. Vermeld duidelijk uw naam, de voorstelling, het aantal kaarten en het nummer van uw voedselbank pas. Zonder tegen bericht liggen op de dag van de voorstelling de kaarten 45 minuten voor de aanvang voor u klaar bij de kassa. Voor meer informatie: http://www.theatherdeverbeelding.nl

Voor wie?

Gratis entree voor voedselbank klanten

 

Voorwaarden

U dient een geldige voedselbank klanten kaart te hebben


Stichting Jarige Job

Stichting Jarige Job maakt een einde aan dit verjaardagsleed en trakteert deze kinderen op een leuke verjaardag. Jarige Job geeft geen geld maar een verjaardagsbox ter waarde van € 35,-. Stichting Jarige Job is landelijk actief en werkt samen met maatschappelijke organisaties die zich inzetten voor de meest kwetsbare kinderen van de Nederlandse samenleving.

 

Voor wie?

Voor kinderen tussen 1 en 18 jaar oud die aangemeld zijn bij de Voedselbank Purmerend.

 

Voorwaarden

 • Gezin moet minimaal 3 maanden klant zijn bij de voedselbank met een financieel getoetst indicatie
 • Het verjaardagspakket is bedoeld voor kinderen tussen 1 en 18 jaar oud.
 • Het verjaardagspakket wordt jaarlijks aangevraagd door de voedselbank voor de jarige.

Privacy

 • als ouder geeft u vooraf tijdens de intake gesprek toestemming voor verstrekking van de naam en geboortedatum van uw kind(eren) aan Stichtingen Jarige Job.

 

Voor meer informatie: http://www.stichtingjarigejob.nl/

Het pakket wordt aangevraagd door Voedselbank Purmerend


Stichting Kledingbank Zaanstad

De Kledingbank is bedoeld als noodhulp voor mensen die financieel niet rond kunnen komen. U kunt tijdens de openingstijden langskomen bij hun uitgiftepunt, in bezit van een verwijsbrief.

Voor wie?

 • Voor huishouden die aangemeld zijn bij de Voedselbank Purmerend.

Voorwaarden

 • Gezin moet minimaal 3 maanden klant zijn bij de voedselbank met een financieel getoetst indicatie
 • Zie de Toekenningscriteria van St. Kledingbank Zaanstad

Privacy

Op uw verzoek wordt een verwijsbrief geschreven. Dit bevat uw voedselbank kaartnummer, naam, adres, geboortedatum en ook de gegevens van uw gezinsleden.

Verzorgingsgebied van de Kledingbank Zaanstad

Zaanstad  |  Wormerland  |  Oostzaan  |  Landsmeer  |  Uitgeest  |  Heemskerk  |  Beverwijk  |  Graft-De Rijp  |


Stichting Kinderen van de Voedselbank

De stichting maakt kledingpakketten voorzien van nieuwe kleding, nieuwe schoenen, en een aantal leuke nieuwe cadeautjes. De reden waarom de stichting alleen nieuwe artikelen uitgeeft is als volgt. Als je als kind jarenlang op hergebruikte kleding moet leven, is het kind vaak het mikpunt van pesterijen in de buurt en op school, en wordt sociaal gezien buiten gesloten. Hierdoor daalt de eigenwaarde van een kind enorm tegenover andere kinderen.

 

Voor wie?

Voor kinderen tussen 1 en 15 jaar oud die aangemeld zijn bij de Voedselbank Purmerend.

Voorwaarden

 • Gezin moet minimaal 3 maanden klant zijn bij de voedselbank en met een financieel getoetst indicatie
 • De kledingpakketten kunt u om de 6 maanden een nieuwe aanvraag indienen.

Privacy

 • als ouder vult u de aanvraag digitaal in en geeft u aan de stichting toestemming om contact met ons te nemen om te vragen of u wel of niet voldoet aan de voorwaarden.

Als aanvrager, dient u zelf de verzendkosten €6,95 zelf te betalen aan de stichting.

 

Voor meer informatie zie https://www.kinderenvandevoedselbank.nl/meld-u-aan/

 

 

 

 

 

 

 

Speciaal voor de huisdieren.

Stichting Bevordering Huisdierenwelzijn

Stichting H.O.M.E (help ons met eten)