Kom ik in aanmerking voor een voedselpakket?

Voor het aanvragen van een voedselpakket zijn vaste Toekenningscriteria 2019 opgesteld door Voedselbanken Nederland. De voedselbank beoordeelt of de aanvrager voor een voedselpakket in aanmerking komt.

Wie komt in aanmerking?
Of u in aanmerking komt voor een voedselpakket, hangt af van de hoeveelheid beschikbaar te besteden bedrag u heeft. Dit is het geld dat maandelijks overblijft als je van de inkomsten de vaste lasten aftrekt. Hoeveel het bedrag mag zijn, is afhankelijk van de gezinssamenstelling en dat gedeelte van de vaste lasten waarop eenvoudig bezuinigd had kunnen worden. Een voedselpakket is een tijdelijke aanvulling, een steuntje in de rug voor mensen met financiële problemen. Ze zijn dus nadrukkelijk niet bedoeld als extraatje voor mensen die het weliswaar ‘niet al te breed hebben’, maar het nog wel kunnen redden.

Voedselbank normen 2019 (zonder reserveringen zoals eigen risico, schoonmaak- & persoonlijke verzorging, vervoerskosten):
1 persoon €225 p/m of €51 p/w
2 personen €315 p/m of €72 p/w
3 personen €405 p/m of €93 p/w
4 personen €495 p/m of €114 p/w
5 personen €585 p/m of €135 p/w
etcetera

Noodpakket
Heeft u een financiële noodsituatie (bijvoorbeeld door beslaglegging op inkomen), dan kan de voedselbank u éénmalig een noodpakket verstrekken en vervolgens helpt een hulpverlener u met een voedselbank indicatie en uw financiële situatie weer op orde te krijgen..

Als u denkt dat uw beschikbaar te besteden bedrag hoger is dan de norm die de voedselbank stelt, komt u misschien wel in aanmerking voor de Extra Uitgifte. U kan uzelf hiervoor aanmelden als uw beschikbaar te besteden bedrag maximaal 20% boven de norm is en u moeite heeft om rond te komen. Dit is een kleinere voedselpakket en bestaat voornamelijk uit kort houdbare producten zoals brood, salades en groente. Soms worden er ook producten uitgegeven die bijna de houdbaarheidsdatum hebben bereikt. U kan maximaal 12 maanden gebruikmaken van de Extra Uitgifte.

Hoe vraagt u een voedselpakket aan?
Bent u woonachtig in Purmerend of Beemster, dan kunt u een digitale aanvraag indienen.

Bent u  woonachtig in de regio Waterland, dan kunt u contact opnemen met Serena Smits of Leslie Hugenholtz van SMDzw 0752060011.

Wij beoordelen elke donderdagochtend (tot 12:00) alle aanvragen die wij in de week daarvoor hebben ontvangen. U krijgt op die donderdag een bericht van ons met toekenning of een afwijzing van de aanvraag. Op de indicatie staat altijd een plan van aanpak of een advies. Hiermee kan u uw situatie op de lange termijn verbeteren. Het is belangrijk dat u hieraan meewerkt.

Doet u dit niet? Dan wordt de ondersteuning door de voedselbank niet verlengt.

Er kunnen lokaal redenen zijn om af te wijken van deze criteria. Er zijn helaas ook nog steeds voedselbanken die wachtlijsten moeten hanteren.

In deze video vertelt coördinator Anita hoe aanmelding bij de Voedselbank in zijn werk gaat. Let op: de bedragen die in de video worden genoemd, zijn niet (meer) correct.